přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

pátek 8. dubna 2011

Inzerované slevy bytů a jejich analýza



Souběžně s předchozí analýzou týkající se srovnání cen bytů v čase jsme se také zaměřili na sledování slev u jednotlivých projektů. Zatímco analýza srovnávání se soustředila především na porovnání dvou cenových údajů téhož bytu ve 46. týdnu roku 2010 a v 10. týdnu roku 2011 se průzkum slev zabývá slevou k jednomu datu.


Developeři využívají několik slevových podob a druhů. U nových projektů jsou to slevy předprodejní nebo zaváděcí. U projektů starších například výprodejní, akční nebo standardní. Kromě finančních zvýhodnění jsou hojně využívány také majetkové nebo smíšené slevy či bonusy.

S výslovným upozorněním, že se jedná o ceny po slevě, je k dnešnímu dni v cenících nabízeno 1151 bytů v 34 projektech. Sleva v průměru dosahuje asi 13 %, v korunách je to přes 821 miliónů. (Do této sumy nejsou ovšem zahrnuty další individuální slevy, které si vyjednají jednotliví klienti.)

Přes 55% (637) zlevňovaných bytů již bylo dokončeno. Jejich průměrná aplikovaná sleva činila 16% (zřetelně více, než u nedokončených bytů), celkově bylo těchto 637 bytů zlevněno o zhruba 630 mil. Kč. To je v celkovém měřítku téměř 77% celkové hodnoty inzerovaných slev.

Průměrné zlevnění jednoho bytu je o 713 tisíc Kč, zde je na místě táž poznámka jako výše – průměr je zkreslen extrémními slevami nejdražších bytů. Více vypovídajícím ukazatelem je medián, a ten činí necelých 443 tisíc korun.

Zajímavé je také průměrné zlevnění ceny vztažené na jeden metr čtvereční obytné plochy. Zde jsme vypočetli údaj 10 093 Kč/m2. Rozpětí slev je od marginálních 183 Kč až po 45 000 Kč (což je mimochodem stejná částka, za kterou se prodávají levnější byty).

V minulých analýzách jsme uváděli i údaje týkající se jednotlivých městských čtvrtí. Následující tabulka uvádí hitparádu slev právě v členění podle pražských částí.

Závěr
 
Přestože se v posledních týdnech začalo prodávat více bytů než v období před koncem roku, vliv na pokračující slevy to mít pravděpodobně nebude. Vyšší počty prodejů jsou totiž doplňovány téměř shodným počtem nabízených bytů v nových projektech. Z toho vyplývá, že množina neprodaných bytů je stále stejně početná. Developeři se budou před prvním navýšením DPH (od 1.1.2012) snažit tuto zásobu bytů co nejvíce prodat. Proto se domníváme, že prostor ke slevám zde stále je.



Žádné komentáře:

Okomentovat