přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

pondělí 29. října 2012

Neprodané byty – časovaná bomba


V dnešním komentáři se budeme věnovat procentuální prodanosti či neprodanosti developerských projektů v různých časových souvislostech. Vycházíme při tom z údajů aktuálních na konci letošního září.

První tabulka a graf ukazuje procento prodaných bytů v závislosti na tom, jak dlouhou dobu už je projekt v prodeji. Malý rozdíl mezi prvními dvěma údaji prozrazuje typický průběh prodeje bytů, a sice rychlý start na začátku prodeje. 

Tam totiž skokově naroste počet prodaných bytů díky rezervacím nashromážděným ještě před oficiálním zahájením prodeje. Pak se ještě relativně rychle prodají nejatraktivnější byty z projektu, načež následuje útlum a počty prodaných bytů už narůstají podstatně pomaleji.

Druhé zajímavé číslo najdeme na druhém konci tabulky. Dvoutřetinová prodanost po dvou letech prodeje, to jest v době, kdy už se stavba minimálně chýlí ke konci, potvrzuje známou skutečnost: dávno pryč jsou doby, kdy byly projekty při kolaudaci vyprodány.

Druhý graf nahlíží na prodeje bytů z druhé strany. Uvádí procento prodaných bytů v závislosti na tom, v kterém roce bude projekt dokončen. Dostáváme zde téměř vzornou lineární závislost a nejvíc za zmínku asi stojí první číslo: projekty, které byly nebo ještě budou dokončeny v průběhu tohoto roku, jsou prodány jen z 59 %.

Ještě více varovné číslo obdržíme, když se podíváme na procentuální zastoupení tzv. ležáků (to jest již dokončených, ale dosud neprodaných bytů) v projektech podle roku jejich dokončení. Vidíme, že 37 % bytů dokončených v roce 2010 či dříve dosud zeje prázdnotou. 

Přesto developeři povzbuzeni dobrými prodejními čísly z posledních měsíců zvyšují aktivitu v rozjíždění nových projektů. Časovaná bomba jménem ležáky tak stále tiká.





Žádné komentáře:

Okomentovat