přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

úterý 16. dubna 2013

Podmínky financování u různých developerů



To, že koupě bytu je patrně největší investice, kterou  člověk za svůj život podnikne, je celkem zřejmé. Plyne z toho, že v tomto případě ještě více než kdy jindy je třeba dobře rozvážit, kam své peníze vložit.

Nikdo nechce vynakládat zbytečně moc peněz, na druhou stranu sáhnout automaticky po nejlevnější nabídce se nemusí vyplatit. Byt nikdy není levný kvůli dobrosrdečnosti developera, vždy to má nějaký důvod, o kterém se moc nemluví, a když, tak jen mlhavě a obecně.

Mimo jiné je také třeba sledovat, jak jsou poskládány jednotlivé splátky a jaké riziko na sebe budoucí kupující bytu přebírá již v průběhu stavby.

Obvykle vše začíná rezervačním poplatkem. Ten bývá v různé výši od 10 do 200 tisíc korun, podle ceny bytu. Prodejce si tím zajišťuje, aby mu váhavý kupující neblokoval byt, od jehož koupě později ustoupí. Nutno podotknout, že solidní developeři v individuálních případech, kdy kupec nemůže ze závažných a nezaviněných důvodů následný podpis budoucí kupní smlouvy realizovat, rezervační poplatek vracejí.

Další financování koupě bytu se v zásadě dělí na dvě možnosti – podle toho, zda si kupující vezme hypoteční úvěr, či nikoli.

Každý developer se prezentuje, že má pro své klienty u banky domluvený ten nejvýhodnější úvěr, bez poplatků, s nejlepší fixací, s úrokovým bonusem a tak dále. Po pravdě řečeno, v současné situaci, kdy jsou úrokové sazby nejníže v historii a banky bojují o každého zákazníka na trhu, je pro klienta nejjednodušší nabídku developera na financování hypotékou srovnat s nabídkou ostatních hypotéčních bank.  Pouze je nutno dobře zvážit své možnosti při stanovování doby splácení a délky fixace. A pro výběr hypotéční banky si předem rozmyslet pro všechny stejné zadání, aby byly nabídky srovnatelné.

Větší rozdíly u jednotlivých developerů pozorujeme u splátkových kalendářů bez využití hypotéky.

U nejlevnějších bytů jsou obvykle požadovány peníze předem, tj. celá kupní cena (nebo její podstatná část, tj. 80 – 100 %) se platí již při podpisu smlouvy o budoucí kupní smlouvě. Přitom v té době může Váš budoucí nový byt existovat jenom na papíře.

U většiny standardních projektů se model financování ustálil na formuli 15/85 (to je většinou minimální podmínka pro banku, která v projektu realizuje tzv.projektové financování a zároveň i dohled nad tím, aby všechny uvolněné prostředky pro developera byly použity výhradně pro daný projekt. Včetně té 15 % zálohy.), tedy dopředu zaplatíte jen 15 % kupní ceny, zbytek až po dokončení stavby. To je výhodné pro kupujícího, neboť mu to výrazně snižuje riziko ztráty předem vložených peněz. Riziko a kontrolu nad průběhem stavby přebírá financující banka.

Někteří developeři ještě tuto nabídku vylepšují možností odkladu splacení (ovšem za poměrně vysoký úrok), případně uložením plateb na vázaný účet. Princip z předchozího odstavce však zůstává nezměněn.

V každém případě i způsob a čas financování budoucí koupě bytu je jedním z důležitých parametrů pro volbu mezi developery.  Dala by se zde parafrázovat lidovou moudrost pořekadlem: “Dvakrát počítej, jednou podepisuj“.

Žádné komentáře:

Okomentovat