přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

úterý 9. dubna 2013

Rezidence v Praze – nadějné vyhlídky



Dále pokračujeme v detailním sledování trhu s novými byty v Praze. V následujícím textu uvádíme základní ukazatele za první čtvrtletí roku 2013. Další, podrobnější informace pak budeme přinášet postupně v příštích týdnech.

Co obsahuje pražský trh

Na konci prvního čtvrtletí 2013 je v Praze 284 „živých“ bytových projektů, to jest takových, které nabízejí aspoň jeden volný byt. Z toho u 93 projektů je v nabídce již méně než 5 bytů, a je zde tudíž reálný předpoklad, že se je podaří v relativně krátké době vyprodat.

Na druhé straně existuje 9 projektů, které jsou dokončeny, a přitom v nich zbývá více než 50 volných bytů.

Celkem obsahují všechny námi zaznamenané projekty 13 327 bytů, z nichž je 6593 volných. Loni touto dobou jich bylo 6988. Zásoba volných bytů je tedy o 6 % nižší.

Developerských společností s nabídkou volných bytů je v současné době v Praze 159 (od konce minulého roku jich 20 ubylo), ale jen 88 z nich již letos prodalo aspoň jeden byt.
Stále stoupá podíl menších projektů, 48 % projektů má méně než 50 bytů. Údaje pocházejí ze čtyř stovek projektů, které prošly naší databází za uplynulé dva roky, zahrnují tedy i projekty dokončené a vyprodané.




Prodejům se daří

Za prvních 12 týdnů letošního roku se prodalo 1315 nových bytů. Vloni za stejné období to bylo 728 bytů, máme zde tedy nárůst o pozoruhodných 80 procent! Prodeje se tak stále vezou na vlně, která odstartovala v posledním čtvrtletí minulého roku. Kombinace nízkých cen bytů a nízkých sazeb hypotečních úvěrů citelně rozšířila řady potenciálních klientů.
Následující graf zachycuje počty bytů prodaných v jednotlivých týdnech v loňském a letošním roce. Zatímco loni se v Praze prodalo v průměru 61 bytů týdně, letos je to 109 bytů.
Potěšitelnou zprávou je skutečnost, že všichni zájemci o bydlení ještě nerezignovali na kvalitu, že se daří prodeje i jiných projektů než těch od cenového dna.

Odvrácenou stranou mince jsou ležáky. Tím, jak na trh přicházejí stovky nových levných bytů, klesá pochopitelně prodejnost bytů, které byly dokončeny před několika lety se zcela jinými náklady.

Dokončených volných bytů registrujeme v nabídce 2572, z toho 1269 čeká na svého kupce již více než rok a 765 déle než dva roky. Nutno podotknout, že tyto počty za první čtvrtletí také zaznamenaly pokles (na konci roku 2012 jsme uváděli hodnoty 2771 - 1436 – 791). Aspoň malou část ležáků se tedy podařilo prodat, nepochybně se ztrátou. Jiné cesty ovšem v tomto případě není.

V této souvislosti je třeba uvést, že podle našich zjištění bude v roce 2013 dokončeno 1548 nových bytů. A také to, že 59 % bytů prodaných v tomto roce ještě není dokončeno.



Kde se nejvíc bytů nabízí a prodává?

Pořadí městských čtvrtí podle počtu volných bytů v nabídce vévodí Libeň, tradičně vysoko jsou i Stodůlky, Žižkov a Letňany. Čelo pořadí městských čtvrtí podle počtu prodaných bytů připomíná název písně Jiřího Dědečka Vysočany, Libeň. Obě tyto čtvrti se usadily na prvních dvou místech, zatímco loňský premiant Horní Měcholupy se zařadil do pelotonu.




Závěr

Po dlouhé době pozorujeme podstatné zlepšení na pražském rezidenčním trhu. Kombinace nízkých úrokových sazeb z hypoték, střízlivé cenové politiky developerů a zastavení neustálých změn sazeb DPH ze strany státu trhu s byty svědčí. Neregistrujeme žádné negativní zprávy z trhu, že by se trend z uplynulého prvního kvartálu roku 2013 neměl v následujícím čtvrtletí zopakovat.

Marcel Soural, předseda představenstva a generální ředitel
ve spolupráci s analytickým oddělením Trigema a.s. 


www.trigema.cz / blog.trigema.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat