přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 23. října 2014

Analýza 3Q 2014 - Průměrné ceny


Již druhé čtvrtletí po sobě sledujeme mírný nárůst průměrné ceny, po nepatrném zvýšení ve 2Q registrujeme nárůst o 1 %. Nová průměrná cena se usadila na 61 593 Kč s DPH / m2 (počítáno jako podíl celkové ceny s DPH a uváděné podlahové plochy developerem). Nárůst průměrné ceny již může být důsledkem plánovaného zdražování na developerském trhu. 

Ve třetím kvartálu se do prodeje spustily nové byty v několika projektech, jejichž průměrná cena převyšuje průměrnou tržní cenu (62 575 Kč s DPH / m2). Důvodem je jednoznačná absence zahajovaných bytových projektů ze spodního cenového segmentu (více v dalších kapitolách).

V případě, že bychom očistili skupinu nových dostupných bytů o 5 % nejlevnějších a 5 % nejdražších (extrémních) bytů dle jejich průměrné ceny za m2, potom je na trhu průměrná cena přesně 60.000 Kč s DPH / m2.



K nárůstu průměrné ceny dochází i přes pozvolnou aplikaci platných právních předpisů (nařízení vlády č. 366/2013 Sb.) do ceníků developerských projektů, které se zejména v první polovině roku nedařilo celoplošně realizovat. Podle předpokladů by se NOZ měl do ceníků developerských projektů projevit skokový snížením průměrné ceny. 

Pozn:
  • průměrná cena za mplochy bytů je počítána jako dostupná cena bytu včetně DPH vydělená uváděnou podlahovou plochou developerem (nejčastěji celkovou podlahovou plochou dle NOZ)
  • průměrná cena dostupných bytů je počítána ze skupiny všech bytů dostupných na trhu ke dni 30. 9. 2014
  • průměrná cena nově spuštěných bytů je počítána ze skupiny bytů, jejichž prodej byl zahájen od 1. července do 30. září 2014

Žádné komentáře:

Okomentovat