přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

středa 23. března 2016

4Q 2015 - Nabídka pokulhává za poptávkou


V posledním čtvrtletí se prodalo 1 850 nových bytů. V součtu se zbývajícími kvartály dostáváme výsledek 7 000 prodaných nových bytů v Praze. Meziročně by se prodej zvýšil o 18 %. Pokud bychom do výsledků zohlednili kritérium prodaných bytů s právoplatnými povoleními, museli bychom odečíst zhruba 500 prodaných bytů. Poté by meziroční nárůst činil 9 %.

Nejvíce bytů bylo prodáno v prvním čtvrtletí, kdy se na trhu uplatnilo cca 1 850 jednotek. V dalších měsících byly již prodeje podobné: ve druhém a třetím čtvrtletí to bylo po 1 700 bytech a v posledním 1 750 jednotek, což odpovídá trendu, podle něhož patří konec kalendářního roku obchodně k těm nejúspěšnějším. 


Trh roste již šestým rokem v řadě a od roku 2010 se vždy jednalo o dvouciferný nárůst. V letošním roce by se po zapracování zpřísněného kritéria poprvé dostal trh „pouze“ na jednociferný růst.

Hodnotu prodaných bytů za rok 2015 odhadujeme na necelých 28 mld. Kč. (meziroční nárůst 6 mld. Kč: + 27 %).

Pro rok 2016 se očekává obdobný počet prodaných bytových jednotek jako vloni. Jedná se však pouze o předpokládaný výhled, který zatím není potvrzen jakoukoliv relevantnější statistikou.


Trendová křivka potvrzuje neustálý růst prodejů. Letní sezóna dlouhodobě nepodporuje vysokou poptávku a v každém z přechozích let se jeden z letních měsíců stal absolutním prodejním minimem. Ani rok 2015 není výjimkou a černým měsícem se stal srpen.
Úrokové sazby hypoték se po drobném odchýlení opět vrátily na sestupnou tendenci a v posledních dvou měsících znovu klesaly.

Graf srovnání ukazuje převis nabídky nad poptávkou do roku 2014, kde se skupiny dostupných a prodaných bytů srovnaly. Znamenalo to, že na začátku roku 2014 bylo na trhu téměř stejné množství bytů, které bylo v tomto roce prodány.


V předchozích letech 2013, 2012 i 2011 bylo vždy na počátku roku více bytů (o 34 %, 55 % i 86 %), než bylo v těchto letech prodáno.

V roce 2015 už se situace změnila a bylo prodáno o 20 % bytů více, než jich bylo na počátku roku k dispozici. Vývoj tohoto ukazatele bude záviset především na schopnosti developerů uvolnit do prodejů a následně zahájit výstavbu nových projektů.

Žádné komentáře:

Okomentovat