přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

středa 9. března 2016

4Q 2015 - Nově zahajované projekty prudce zdražují


Růst ukazatele průměrné ceny dostupných bytů, který jsme rozebírali v minulých příspěvcích, můžeme také vysvětlit následující analytikou. Jak bylo řečeno minulý týden, na trhu se objevilo přes 50 nových projektů, jejichž cena se pohybovala vysoko nad průměrem. Tato skutečnost je důvodem pro růst zmiňované průměrné ceny dostupných bytů a zřejmě výrazným hybatelem budoucího růstu průměrné ceny bytů prodaných.


Ukazatel průměrné cen (vypočítaný ze skupiny nových bytů v projektech uvedených na trh) na přelomu předchozího roku nenasvědčoval očekávaný vývoj v budoucím období. Ba naopak. Po prudkém nárůstu hodnoty ukazatele na podzim roku 2014 se postupně vracel pod hranici 60 tisíc Kč s DPH / m2. Tento pokles se promítl také do průměrné ceny všech dostupných bytů na trhu a byl způsoben výskytem množství projektů s průměrnou cenou pod 45 tis. Kč s DPH / m2.



Meziročně průměrná cena narostla na 65.198 Kč s DPH / m2. Průměrná cena nově zahajovaných projektů rostla ve 2015 2x rychleji než průměrná cena všech dostupných bytů. A vysvětluje, že se na trhu skutečně objevují dražší nové developerské projekty.

Žádné komentáře:

Okomentovat