přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 17. března 2016

4Q 2015 - Praha 5 a třípokojové byty vedou hitparádu nabídky


Nejnabízenějšími typy bytů se na konci roku staly 3pokojové, které mají téměř třetinové zastoupení v nabídce všech developerů. Jen o nepatrnou část menší jsou byty 2+kk s průměrnou výměrou do 60 m2. Průměrná výměra (podlahová plocha bytu dle NOZ) je na celém trhu cca 74 m2, což se z dlouhodobého hlediska mění jen nepatrně. V průměru lze pořídit jednopokojový byt za 2,4 milionu Kč vč. DPH.

Nejlevněji lze garsonku zakoupit za 1,1 mil. Kč s DPH, nejlevnější 4+kk naopak za 3 miliony. Naopak nejdražší nové byty na trhu se pohybují okolo hranice 32 milionů.


Téměř dvě třetiny všech dostupných bytů se v hlavním městě ke konci roku koncentrovaly do třech městských částí: Prahy 9, 10 a 5. Jejich podíl zde dosahoval vždy necelých 20 procent. Za nimi následovala Praha 4, kde bylo 16,4 procenta těchto jednotek a třetí městská část s 10,9 procenty. Obdobný vývoj byl rovněž v předchozím roce. Největší pokles podílového zastoupení jsme zaznamenali na Praze 3.

Nejvyšší hodnota dostupných bytů byla v Praze 5, kde je vyšší podíl nadstandardních bytových projektů. Tomu také odpovídá relativně vysoká průměrná cena za m2. Vyšší hodnota dostupných nemovitostí byla v uvedeném období příznačná i pro devátou a čtvrtou oblast města.


Praha 10 a Praha 9 se cenově pohybují pod pražským průměrem. Naopak projekty na Praze 4 lehce překračují městský průměr. 

Žádné komentáře:

Okomentovat