přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

středa 1. června 2016

1Q - Prodeje v Praze podle očekávání


Celkově se za první čtvrtletí v Praze prodalo 1600 bytů, což znamená o 250 bytů méně než vloni ve stejném období. Nicméně je nutné dodat, že část úbytku je způsobena zpřísněním kritérií metodiky, kdy již do prodejů nejsou zahrnovány byty v projektech bez vydaného pravomocného rozhodnutí a také v projektech, které již v minulosti prodávány byly.

Poptávce po bydlení významně pomáhají zejména výhodné úroky hypoték, optimistická očekávání veřejnosti z hlediska dalšího ekonomického vývoje a ochota považovat bydlení za efektivní nástroj, kam investovat uspořené peníze. 


Při pohledu na sezónnost trhu je možné odhadovat, že letošní prodeje budou znovu atakovat hranici 7000 bytů. Velkým otazníkem zůstává, jakým způsobem se s vysokým zájmem o nové bydlení vyrovná nabídka developerů. Vzhledem ke komplikacím a prodlužováním příprav nových developerských projektů, které by mohly uspokojit stále silnou poptávku, tlačí oslabená nabídka na cenu.



K hlavním příčinám tlaku na vyšší ceny patří zmiňovaná klesající zásoba dostupných bytů, jejichž počet se jen v hlavním městě meziročně na trhu snížil o více než tisícovku z původních 6 450 na 5 250 bytů. Dalším důvodem je prodlužující se proces schvalování nových projektů ze strany úřadů. V hlavním městě se k tomu navíc přidává absence strategického plánu jeho dalšího rozvoje a nevyjasněnost okolo budoucnosti Pražských stavebních předpisů (do května 2016). To developerům svazovalo ruce pro další investiční záměry.

Žádné komentáře:

Okomentovat