přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

úterý 20. září 2016

2Q - V Brně pokračuje prodejní boom


Ve druhém čtvrtletí bylo prodáno 545 bytů, což je stejné množství jako vloni za celé první pololetí. Ve srovnání s předchozím kvartálem se jedná o růst o polovinu (51 %). V roce 2016 se již prodalo rekordních 907 bytů.

Nárůst prodejů způsobil administrativní proces hromadného podpisu smluv u některých větších projektů. Podobný problém občas nastává také u pražského trhu, ten bohužel zkresluje skutečnou realitu.


Brněnský trh postupně vykazuje podobné znaky růstu, jako jsme sledovali v Praze v minulém a na počátku letošního roku. Průměrná cena prodaných bytů za m2 vzrostla v Brně meziročně o 11 %, na 49 447 Kč s DPH / m2, ve skutečnosti v průměru zákazníci zaplatí za nový byt 3,1 mil Kč s DPH.

Dalším shodným znakem pro brněnský a pražský trh je slábnoucí nabídka. V tuto chvíli je v nabídce 882 dostupných bytů, což je o 300 méně než na počátku roku. Navíc je dalších 300 rezervovaných. Z toho vyplývá, že 500 volných bytů by pokrylo poptávku rovnou poslednímu kvartálu. Poté (v říjnu 2016) by na trhu nezbyl ani jeden volný byt, pokud by se nezahájily žádné další prodeje.

Dostupné byty mají v tuto chvíli průměrnou cenu 56 363 Kč s DPH / m2. 

Žádné komentáře:

Okomentovat