přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

úterý 15. listopadu 2016

3Q - Ceny secondhandů a novostaveb se přibližují


Největší je nabídka dostupných secondhandových bytů v Praze 5, kde se nachází 17 % všech bytů v Praze. Velmi podstatnou nabídku nalézáme v Praze 10 a 4, kde je možné vybírat shodně z 16,0 %. Tedy v zásadě stejné výsledky jako tomu bylo ve 2Q 2016.

Pokusili jsme se srovnání ceny nových bytů a secondhandů interpretovat na úrovni nabídky v jednotlivých pražských obvodech. Je zde zřejmé, že v některých oblastech se rozdíly téměř stírají (Praha 10, Praha 9,). Vesměs se jedná o lokality s hojnou developerskou výstavbou realizovanou během několika posledních let.



V některých lokalitách je dokonce cenově výhodnější pořídit byt nový než z druhé ruky. Logicky se bavíme o centru Prahy a městských obvodech Praha 1 a Praha 3. Ještě donedávna bychom do této skupiny zařadili také Prahu 2, kde se aktuálně nabízí relativně velká zásoba nových prémiových bytů a tím je cena novostaveb o 38 % vyšší než cena bytů v secondhandové nabídce.

Tabulka rozložení nabídky secondhandů zároveň ukazuje vyrovnanost napříč všemi lokalitami v Praze (trh nových bytů je více koncentrován). 



Žádné komentáře:

Okomentovat