přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

úterý 27. prosince 2016

3Q - Brno letos rekordní


Prodeje bytů v novostavbách v Brně dál rostou. Za první tři čtvrtletí letošního roku prodali developeři 1 195 bytů. Je to více než za celý rok 2015, kdy se v Brně dohromady prodalo 954 nových bytů. Ceny i nadále rostly, ve třetím čtvrtletí oproti prvnímu lidé za nový byt zaplatili 8 % více. 

Průměrná realizovaná cena nového bytu se v uplynulém čtvrtletí vyšplhala z 3,15 milionu na 3,4 mil. Kč. Celkem se v Brně za prvních devět měsíců se prodaly byty za téměř čtyři miliardy korun.


Ve třetím čtvrtletí byl tradičně oblíbený byt 2+kk, který tvořil 40 % z prodaných bytů. Lidé však častěji kupovali také větší byty. Tento zájem byl jednou z příčin nárůstu průměrné ceny prodaných bytů. Zatímco v prvním pololetí se dispozice 3+kk a větší prodalo 35 % všech bytů, od července do září tyto byty tvořily 38 % všech prodejů. Průměrná plocha prodaného bytu navíc vzrostla o 5 % na 64 metrů čtverečních. Oblíbenou lokalitou byly městské části Slatina a Královo Pole.

Aktuálně je v nabídce brněnského realitního trhu 515 volných bytů, dalších 453 je zarezervovaných. Ve srovnání s loňským rokem, kdy si zájemci mohli vybírat z 652 bytů, jde o významný úbytek.

Žádné komentáře:

Okomentovat