přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

čtvrtek 1. prosince 2016

3Q - Čtvrtletní prodeje po dlouhé době zpomalily


Velmi často se v minulosti opakovalo, že prodeje v nejnověji sledovaných měsících překračují výsledky z předchozích období. Teprve ve 3Q 2016 se na prodejní stránce trhu objevily první známky změny. Je ještě předčasné vyvozovat dlouhé závěry, zda za vším stojí rostoucí cena bytů, která plyne z nedostatečné zásoby dostupných bytů. Vzhledem ke skutečnosti, že 3. čtvrtletí bylo v minulosti vždy nejslabším obdobím v roce, je možné, že se léto na prodejích podepsalo tentokrát výrazněji než v minulosti. 

Od počátku roku 2016 se vykázalo 4800 prodaných bytů. Ve třetím kvartálu jsme však zaznamenali 1450 prodaných bytů, což v meziročním srovnání znamená pokles. Je nutné tento pokles detailněji vysvětlit. Pokud použijeme srovnávací hladinu bez očišťování, tak jak se vykázala vloni, získáme pokles 14,7 %. V případě, že do srovnání zahrneme očištění prodejů ve 3Q 2015 o byty, které byly prodané v projektech bez ÚR, dostaneme pokles 3,3 %. 


Tento pokles je ovšem prvním od roku 2011, pokud bychom srovnávali prodeje pouze ve 3. kvartálech daných let. Výsledek 1450 prodaných bytů se rovná výsledku dosaženého v létě 2014.

V minulém kvartálu jsme odhadovali jako strop letošních prodejů hranici 7000 bytů, jako realističtější variantu jsme však zvažovali 6700 bytů. Po zvážení výsledků 3Q 2016 ale odhad letošního výsledku směřuje spíše na 6500 prodaných bytů. Ve srovnání s rokem 2015 by se pak jednalo o 7% propad. Očistíme-li výsledky loňského roku tak, abychom dostali stejnou srovnávací hladinu (prodané byty bez ÚR), dostáváme obdobný výsledek. Ve zjednodušeném závěru by se tak po šesti letech prodeje zastavily. 

Jak již bylo poznamenáno výše, kulminace prodejní stránky trhu není tím nejhorším, co by za podobné konstelace mohlo nastat. V případě, že se nezmění podmínky povolování staveb a tedy uvolnění bariér na straně nabídky nových bytů, může dojít na začátku roku 2017 k situaci, kdy bude na trhu méně než 4000 dostupných bytů. Přidruženým problémem pak bude jejich průměrná cena na úrovni 75 000 Kč s DPH / m2. Zpřísnění podmínek udělování hypoték situaci na bytovém trhu pravděpodobně také nezlepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat