přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

úterý 25. dubna 2017

1Q - Úvod I: Ceny stále šplhají vzhůru


Po pesimisticky vyhlížejícím konci roku 2016, kdy se zásoba dostupných bytů propadla na kritickou úroveň 4000 bytů, se černý scénář nezměnil. Zásoba stále padá a na konci prvního čtvrtletí 2017 se pokles prohloubil o dalších několik stovek bytů. Aktuální nabídka čítá již pouze 3450 dostupných bytů. 

Opačným směrem, avšak stejně významně, se pohybuje průměrná cena dostupných bytů, která roste strmě vzhůru. Tento efekt je pouze logickým důsledkem fungování trhu, kdy velmi omezená nabídka bez schopnosti reprodukce reaguje (resp. reagovala celé období od 2Q 2015) na relativně vysokou poptávku, poháněnou nízkými úroky a investičním apetitem po novém bydlení.

Průměrná cena dostupných bytů se přehoupla přes hranici 80 000 korun za m2, průměrná cena skutečně prodávaných bytů se usídlila těsně nad 70 000 hranicí. Při srovnání vývoje těchto dvou ukazatelů dochází k novému zjištění, a to že křivky obou průměrných cen se začínají rozevírat, což by do budoucna mohlo znamenat ochabování prodejů.

Jistý pokles poptávky, resp. počtu prodaných bytů jsme zaznamenali již nyní na počátku letošního roku. Meziroční pokles 15,6 % je toho důkazem. Vzhledem k výše uvedenému nezastavitelnému propadu skupiny dostupných bytů, a tedy nedostatečnému doplňování zásoby zejména levnějšími byty, je vysoce pravděpodobné, že pokles prodejů bude provázet celý rok 2017.

Další faktorem, který pravděpodobně výrazně pozmění pozitivní nákupní chování na trhu s novými byty, bude jejich financování. Od dubna se o další stupeň zpřísňují podmínky pro poskytování hypoték. Navíc je již více než patrné zastavení poklesu jejich úrokových sazeb. Jejich úroveň začíná naopak v posledním období růst. Naštěstí můžeme stále hovořit o superlevných hypotékách, neboť úrokové sazby se stále drží pod 2 %.

Po prvním sledovaném období roku 2017 je o něco snazší odhadnout také celoroční prodejní výsledky. Maximální úroveň letošních prodejů leží okolo 6400 bytů. Tento, anebo ještě lepší čísel, je možné dosáhnout pouze za předpokladu dosažení stejných prodejních výsledků jako ve třech zbývajících kvartálech roku předešlého. I za těchto velmi optimistických nálad musíme mluvit o 4% poklesu. Reálnější je výhled okolo 6000 prodaných bytů. V tomto případě by se jednalo o 10% pokles.

Žádné komentáře:

Okomentovat