přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

pondělí 10. července 2017

1Q - Přichází v Brně po silném roce 2016 pokles?


Vzhledem k brněnským rekordním výsledkům po téměř všechny kvartály loňského roku budeme v roce 2017 zřejmě každé čtvrtletí sledovat meziroční pokles. V 1Q tento pokles započal, s prodeji 220 bytů se jedná o 29% pokles ve srovnání s koncem roku 2016.  Meziroční pokles pak dosáhnul 39 %.

V Brně se postupně schyluje k podobně nepříznivé situaci, která v aktuálním čase trápí trh v Praze. Jednou z příčin této situace může být problém s územním plánem.
Také kvůli problémům s povolováním nových staveb a s územním plánováním v Brně se staví málo a bytů je nedostatek. Pozornost developerů i jejich klientů se proto stále více upírá do příměstských oblastí Brna. Územní plánování města Brna vytváří pro investory tolik omezení a nejistoty, že je pro ně jednodušší investovat za hranicemi města.


Moravská metropole se nyní řídí více než dvacet let starým územním plánem. Nový by mohl být hotový okolo roku 2022. Vizi má do konce června zpracovat Kancelář architekta města Brna.

Vypracovanou vizi musí pracovníci kanceláře projednat s veřejností a také s městskými částmi. Práce na novém územním plánu pak potrvají okolo pěti let. Do té doby se Brno bude řídit starým územním plánem. Minulé zastupitelstvo schválilo ještě v roce 2014 velkou aktualizaci tohoto plánu s mnoha změnami, ale soud ji pak zrušil pro nepřezkoumatelnost některých rozhodnutí.

Průměrná realizovaná cena nového bytu se v 1Q vyšplhala v Brně posunula o úctyhodných 11,8 % na 60 000 Kč s DPH/m2. 
Aktuálně je v nabídce brněnského realitního trhu asi 900 dostupných bytů. Ve srovnání s koncem loňského roku jde o pokles 2,9 %. Jejich průměrná cena je 59 000 Kč s DPH / m2.Je tototožná úroveň jako ve 4Q 2016.

Žádné komentáře:

Okomentovat