přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

úterý 25. července 2017

2Q - Úvod: V regionech hlásí optimismus


Prodlužování povolovacích procesů pro nové developerské projekty je charakteristické zejména pro Prahu. V regionech, jak ukázala data, se prodalo 1670 bytů, tedy o 170 více než v hlavním městě. Nejvíce se na tom podílel Středočeský, Jihomoravský a Plzeňský kraj. Naopak nejméně se opět prodalo na Vysočině, v Moravskoslezském kraji i kraji Královehradeckém.

Relativní propad prodejů však hlásí Brno, v meziročním srovnání se jedná dokonce o 45 procent. Jihomoravská metropole má totiž obdobné problémy s povolováním nových projektů, jako je tomu v hlavním městě. Důvod lze opět hledat na straně nabídky. Kvartálně i meziročně se zde totiž počet nabízených nových bytů snížil o plných 30 procent.

Vývoj současně napovídá, že v některých větších regionálních městech, jako je například Plzeň, by mohl realitní trh ještě dále růst. To samé bude pravděpodobně platit rovněž pro Středočeský a Jihomoravský kraj, které se z pohledu objemů prodejů pravidelně umisťují na těch nejvyšších příčkách. Oproti Praze a Brnu bývá jejich konkurenční o mnoho nižší průměrná cena za nové bydlení. Naopak nevýhody možno spatřovat v nižší kvalitě místní občanské vybavenosti a samozřejmě i časově náročnějšímu dojíždění do obou metropolí. Do hlavního města například podle údajů Českého statistického úřadu každý den ze Středočeského kraje pravidelně dojíždí až okolo 170 tisíc lidí.

Žádné komentáře:

Okomentovat