přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

středa 30. srpna 2017

2Q - Vývoj prodejů se postupně zbržďuje


Měsíční prodeje se v posledních měsících, až na několik málo výjimek, pohybují pod trendovou křivkou. Důvodem je neuspokojivá situace na trhu s bydlením, což nabourává původní obchodní modely, které stály na předpokladech, že jaro a léto zpravidla patří k prodejně vysoce nadstandardním obdobím.

Přestože prodeje v posledních týdnech 2. čtvrtletí rostly, zůstává situace stále neuspokojivou z důvodu velkého nesouladu mezi nabídkou a poptávkou po novém bydlení. Je možné, že se v průběhu některého z dalších měsíců může křivka vychýlit směrem nahoru, že by se však mělo jednat o dlouhodobější trend je však spíše nepravděpodobné.  Růstové období mezi roky 2014 až 2015 se opakovat v nejbližším období nejspíše nebude. 


Průměrný úrok (podle hypoindex.cz) už od počátku roku pozvolna roste, převýšil již hranici 2,0 %. O tom, jaký vývoj budou mít hypoteční úvěry do budoucnosti, lze jen spekulovat. Žádné dramatické změny však lze pravděpodobně v několika nejbližších týdnech a možná i měsících očekávat jen velmi obtížně.

Žádné komentáře:

Okomentovat