přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

pátek 10. listopadu 2017

3Q - Ani prognóza nenaznačuje zlepšení prodejů



Průměrný úrok (podle hypoindex.cz) už od počátku roku pozvolna roste a pohybuje se mírně nad hranicí 2,0 %. Přestože je často zmiňováno, že tento růst může negativně ovlivnit další poptávku po novém bydlení, stále je ve srovnání s řadou jiných zemí, jako jsou například Polsko či Maďarsko, na relativně nízké úrovni, která ke koupi nové nemovitosti zatím stále ještě spíše motivuje.


Měsíční prodeje se v posledních měsících, až na několik málo výjimek, pohybují pod trendovou křivkou. Důvodem je neuspokojivá situace na trhu s bydlením, což nabourává původní obchodní modely, které stály na předpokladech, že jaro a léto zpravidla patří k prodejně vysoce nadstandardním obdobím.

Situace zůstává stále neuspokojivou z důvodu velkého nesouladu mezi nabídkou a poptávkou po novém bydlení. V průběhu některého z dalších měsíců může křivka vychýlit ještě více směrem nahoru, že by se však mělo jednat o dlouhodobější trend je však zatím málo pravděpodobné.  Růstové období mezi roky 2014 až 2015 se opakovat v nejbližším období nejspíše nebude. 

Žádné komentáře:

Okomentovat