přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

úterý 7. listopadu 2017

3Q - Nejméně prodaných bytů za poslední 4 roky


Třetí kvartál byl opět ve znamení dalšího poklesu v počtu prodaných bytů. Vzhledem k tomu, že se v uvedeném období prodalo pouze 1200 jednotek, je zřejmé, že se za celý letošní rok neprodá rozhodně tolik bytů, jako tomu bylo vloni, kdy na trhu našlo své majitele hned 6 650 bytů. A to i když lze ve čtvrtém kvartálu ve srovnání s tím třetím očekávat zvýšený prodej.

Zatímco v prvním čtvrtletí se prodalo 1350 a ve druhém 1500 jednotek, v posledních třech měsících to bylo jen zmiňovaných 1200 bytů. Vloni to přitom ve stejném období bylo 1450 jednotek. 


Na vině je hlavně nedostatečná nabídka, která způsobila nárůst cen bydlení. Dopady ale mají také opatření ČNB. Ta totiž dále zhoršila již tak omezenou dostupnost bydlení pro střední třídu. Konec roku je sice tradičně prodejně silný a do nabídky jde navíc několik projektů ve středním segmentu, přesto lze v Praze očekávat celoroční prodej hluboko pod hranicí 6000 bytů. Výrazným faktorem, který tyto souhrnné prodeje ovlivní, bude pravděpodobně další vývoj průměrné ceny a cenová skladba bytů, které jsou nabízeny a poptávány.

V příštím roce lze očekávat, že se prodá buď obdobný, nebo ještě nižší počet nových bytů. Jedním z důvodů bude novela stavebního zákona, která může zpočátku mírně ochromit činnost jednotlivých stavebních úřadů, což ještě zpomalí jejich tak již dost chabou povolovací činnost. 

Žádné komentáře:

Okomentovat