přehledy, statistiky, analýzy a další zajímavé informace nejen o developerském trhu

středa 20. prosince 2017

3Q - Prodejů bude asi v regionech více než v Praze


Třetí kvartál potvrdil, že letošní rok je z pohledu prodejů v regionech zlomový. Za celý tento rok se proto také v regionech prodá pravděpodobně větší počet bytů, než tomu bude v Praze. Obrací se tak trend, který panuje ve většině rozvinutých zemích a který hovoří o tom, že hlavním hybatelem místních ekonomik a tím také trhu s byty, bývají metropole a nikoliv regiony.

Nejvíce nových bytů se prodalo ve Středočeském, Plzeňském a Jihomoravském kraji, za nimž opět se značným odstupem následují takové oblasti, jako jsou kraje Olomoucký a Jihočeský. Opět platí, že podíl ostatních oblastí Česka na celkových prodejích je v podstatě zanedbatelný.

O plných 16 procent se cena prodaných bytů zvedla v Jihomoravském kraji, což má pravděpodobně za důsledek neutěšená situace na trhu s novými byty v Brně. Ještě výrazněji, o více než 21 procent, se prodejná ceny v jihočeském kraji. To může být jedním ze signálů, že tento kraj může částečně kopírovat vývoj, k němuž došlo minulý rok v kraji Plzeňském a mělo za následek větší rozhýbání místního trhu s byty jak ze strany poptávky, tak i nabídky. Celkově se prodalo ve třetím čtvrtletí v regionech 1650 nových bytů.

Žádné komentáře:

Okomentovat